Hållbart fiske
För många är det ett självklart att välja organiska hudvårdsprodukter eller lägga ner ekologiska mjölkpaket i kundvagnen. Vi får ständiga rapporter om moralstötande djurhållning och vilka stora spår vår köttindustri sätter i miljön. Dessutom är våra egna utsläpp av olja och kemikalier i luft, på land och till havs en av de stora orsakerna till vår lidande natur. Men vad som kan gå många förbi är hur fisket påverkar vår omvärld och framför allt hav och sjöar.
Det är viktigt att vi väljer bra alternativ även när vi kikar runt i fiskdisken. Urfiskade fiskbestånd, förgiftade vatten och oetiska odlingar är den verklighet vi står för. Detta är inga nyheter men fortfarande problem som behöver lösas för att det naturliga ekosystemet i våra vatten inte helt ska förstöras.
Det är bland mycket annat viktigt var fisket utförs. För mycket fisk får inte inte tas upp från samma vatten under en längre tid för då finns risken att bestånden blir så utarmade att de blir allvarligt hotade. Att en art blir så underrepresenterad i sin naturliga miljö rubbas livet i vattnet. Förhållandet mellan arter förändras. Alger kan växa till och dra syre ur vattnet vilket skapar svåra, om inte omöjliga, livsvillkor för de resterande invånarna.
Hur fisket utförs är också viktigt. Större fiskebåtar riskerar att få in en betydande mängd ”bifångst”, alltså annan fisk än den som är det primära målet. Ibland fångas även större djur så som tumlare, sälar, sköldpaddor, delfiner och till och med sjöfåglar. Den oavsiktliga fångsten tas upp på grund av att fiskare och köttätande fiskar eller djur söker samma byte.
Allt för stora trålar och långrevsnät är några av reskapen som orsakar betyande skada.
Men det finns sätt att få upp rätt fångst utan bifångst. Exempelvis finns det speciellt utvecklat fiskeredskap som är anpassade just fö att minimera risken för bifångst. Världsnaturfonden WWF har sedan 2004 en internationell tävling för att locka uppfinnare till att bidra till skonsammare fiskemetoder. Genom den tävlingen har den så kallade cirkelkroken börjat produceras. Den skapades för att minska bifångsten av bland annat hajar och sköldpaddor vid långrevsfiske.
Tänk alltså på att kika efter märkningar även när du handlar fisk.
– KRAV innefattar även hållbart fiske för både havsfångad och odlad fisk.
– MSC (Marine Stewardship Council) är en non-profit organisation som strävar efter hållbara fiskemetoder.
https://www.worldwildlife.org/initiatives/international-smart-gear-competition
http://www.krav.se/fisk-fran-uthalligt-fiske-och-ekologisk-fiskodling