Vad är ekologisk produktion?
Har du funderat på vad ekologisk produktion egentligen innebär? Det innebär att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt och hållbart sätt. Den ekologiska produktionen utmärker sig på framför allt tre sätt: 1) Hur man hanterar skadegörare och ogräs 2) Att ge grödorna tillräckligt med näring 3) Att djuren får en framträdande roll i produktionen. För att du ska få bedriva ekologisk produktion måste du ha en dokumenterad kunskap om djurskydd och djurhälsa.
Ekologisk djurhållning strävar efter att djuren ska kunna ha det så naturligt som möjligt till exempel att hönsen får inte hållas i bur, kossorna och andra nötkreaturer ska hållas lösgående. Grisar och andra fjäderfä ska ha rätt till utevistelse och grovfoder. Växt och djurhållning ska vara i balans så att djuren i första hand äter foder från den egna gården medans gödseln från stallen används för att ge näring till åkermarken. Mot skadegörare och ogräs så används olika metoder för att minska på dessa fenomen. Samt att ge näring till växterna används organiskt material i olika former som helst ska vara från gården.
Faktumet att man inte använder någon som helst kemiska bekämpningsmedel inom ekologisk odling bidrar att vi får en giftfri miljö och grundvatten med god kvalitet. Vilket också är en enormt viktigt bit att tänka på. Du kan läsa mer om prisskillnaden på ekologisk mat här.